Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A betegség megelőzése és elterjedtsége

2012.11.03

 

 

Megelőzése 

 

A betegségre hajlamos egyéneket ma még nem lehet megóvni a betegség kialakulásától, de a rizikófaktorok csökkentése, a diagnózis korai felállítása és a kezelés mihamarabbi elkezdése a szövődmények kifejlődését csökkentheti.
Az 1-es típusú diabéteszre hajlamos embereket olyan családokban érdemes keresni, ahol ilyen betegség előfordult. Ha az apa beteg, annak a valószínűsége, hogy a gyerek is beteg lesz, 5%. Az anya betegsége esetén kevesebb: 2,5%. Mindkét szülő érintettsége esetén a valószínűség emelkedik: 20%. Ezeket a betegeket immunmarkerekre szűrni lehet, és pozitivitás esetén célzott vizsgálatokat kell végezni a diabétesz kizárása céljából (például cukorterheléses vizsgálat).
A 2-es típusú diabétesz öröklődése sokkal kifejezettebb, de nem köthető immunmarkerekhez. Egy szülő megbetegedése esetén a gyerek diabéteszének valószínűsége 50%. A betegségre hajlamos egyéneket tehát diabéteszes családokban érdemes keresni, illetve azoknál, akiknek családjában gyakoriak az érrendszeri betegségek. Tágabb értelemben veszélyeztetettek a metabolikus szindróma tüneteit hordozók is. Családi halmozódás esetén kifejezetten fontos a rizikófaktorok (elhízás, dohányzás, hipertrigliceridémia) csökkentése. Egyéb életmódi tanácsok:
A 2-es típusú diabétesz megelőzésében, illetve visszafordításában egyre jelentősebb szerepet kaphat a paleolit táplálkozás. Magyarországon erről Szendi Gábor írt könyvet. A paleolit táplálkozás lényege az alacsony glikémiás indexű ételek (zöldség, gyümölcs, állati fehérje és zsír) fogyasztása, s minden gabonaféle, burgonya, kukorica, cukor és tejtermék kerülése. Több kiselemszámú vizsgálatot lefuttattak már, és mindössze pár hét alatt az inzulinrezisztencia, a vércukorszint és az inzulinszükséglet jelentős csökkenéséről számoltak be. Egyedül üdvözítő volta – joggal – erősen vitatott. A megfelelő diéta fontosságát persze senki sem vonja kétségbe. Mindkét típusú diabétesz azonban ennél sokkal komplexebb kezelést, állandó orvosi kontrollt, és a beteg szoros és fegyelmezett együttműködését kívánja meg. A legjobban beállított diabéteszeseknél is bármikor bekövetkezhet olyan fizikai, vagy lelki terhelés, illetve betegség, ami teljesen felborítja az addig jól működő egyensúlyt.

Elterjedtsége

A diabétesz előfordulása a világon 1000 lakosra számítva 2000-ben. A világátlag 2,8% volt.

 

██ nincs adat
██ ≤ 7,5
██ 7,5–15
██ 15–22,5
██ 22,5–30
██ 30–37,5
██ 37,5–45
██ 45–52,5
██ 52,5–60
██ 60–67,5
██ 67,5–75
██ 75–82,5
██ ≥ 82,5
A betegek számát 1990-ben a világon 100 millióra becsülték. Egyes prognózisok szerint ez a szám megkétszereződik a következő évtizedben. (Bár nem teljesen világos, hogy milyen okokból: a népességszaporodástól, az átlagéletkor növekedésétől és a pontosabb diagnózistól kezdve, a helytelen táplálkozáson és élelmiszerminőségen át, az alkoholizmusig (drogozásig), gyógyszerszedésig, környezetszennyeződésig, és genetikai faktorokig sok minden szóba jöhet.) Annak ellenére, hogy az okok nem világosak, az előrejelzéseket komolyan kell vennünk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cukorbetegség szövődményei

(Petra56, 2013.01.17 16:15)

T.Professzor Úr!
Édesanyám 2.típusú cukorbetegségben szenved több tíz éve.85 éves. Jelenleg a látásával van a legtöbb problémánk.Érdemes-e ebben a korban a műtét felvállalása /melytől retteg/ .Próbáltunk alternatív gyógymódokat is. Biztosan naívnak hangzik, de valamellyest bevállt a kecskeruta tea fogyasztása, Svédcseppes kenegetése a szemhéjnak.Én valamikor láttam az Ön nyilatkozatát a Duna tv egy egészség megőrző műsorában.Mintha orvosi zsálya teát tetszett volna említeni és még valamit javasolni nem emlészem rá potosan.Kérem szíveskedjék megírni,valóban jó ez a tea és még mi????
Nagy tisztelettel és köszönettel várom kedves válaszát.