Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hasnyálmirígy emésztési funkciója

 

Az ember által elfogyasztott tápanyagok kémiai lebontásának és felszívódásának döntő hányada elsősorban  a vékonybélben következik be .A pépes táplálék a patkóbélben emésztöenzimek egész hadával találkozik amelyek a hasnyálmirígy (pankreász) vezetékén keresztül kerülnek a patkó-,vagy epésbélbe .A hasnyámirígy kettős funkciót tölt be ,a szövetei között szigetformában található Langerhans –szigetek belsőelválasztási funkciót látnak el mert ezek termelik a vércukor szabályozásában döntő szerepet játszó inzulin hormont .Ennek az alulműködése következtében jön létre a cukorbetegség ,vagy diabetes .Az emésztéshez viszont fehérje ,szénhidrát és zsírbontó enzim termelésével járul hozzá ez a létfontosságú szerv. A működési zavara ,gyulladása komoly ,nehezen gyógyítható emésztési diszfunkciót hozhat létre .Lényeges tudni ,hogy a hasnyálmirigy az epésbélbe történő beszájadzás előtt egyesül az epevezetékkel és egy orsószerű tágulatot ampullát képez ,ami számos működési zavar forrása lehet .                                
                                                        

hasnyalmirigy-d000011ea67bd2297175d.jpg

A hasnyálmirígy elhelyezkedése az epésbél görbületében
 
 A hasnyálmirigy enzimei között a tripszin és a kimotripszin egyre rövidebb peptidekre bontja a fehérjéket, egészen addig amíg néhány aminósavnyi hosszúságúvá válnak .A hasnyálmirígy   amiláza a keményítőt és egyéb nagy szénhidrát molekulákat bontja le kisebb cukormolekulákra .A hasnyálmirigy szekrétuma lúgokat is tartalmaz .Ezek a gyomorsav közömbösítésére és a béltartalom lúgosítására szolgálnak mert az emésztőenzimek csak ilyen közegben képesek hatékony működésre .
A zsírok és olajok emésztése a hasnyálmirigy lipáz enzimének a feladata. Csakhogy a lipidek nagy felületi feszültségű vízben nem oldódó anyagok és így a belekben hajlamosak kis gömböcskéket képezni . Ebben a formációban azonban a támadásra kész enzim nem képes hozzájuk férni .Szükség van arra ,hogy valamilyen anyag a gömböcskéket kisebb cseppekre bontsa ,ezt  a kémiában emulgeálásnak nevezik. Ezt a folyamatot a máj által termelt és az epehólyagban tárolt epe végzi el. Az epét a májsejtek termelik az epehólyagban gyűlik össze és az epésbélbe jutó zsíros,olajos táplálék hatására összehúzódó epehólyag a szükséges mennyiségben belövelli a duodénumba .Nagyon fontos ,hogy a hólyagban tárolt epe onnan rendszeresen kiürüljön .A benne lévő epesavas sók ugyanis ha nem távoznak el besűrűsödnek és hajlamosak epekő képződésre .Az epé-vel a májból toxikus anyagok és koleszterin is távozik. Ezért olyan étrendet kell összeállítani ami elősegíti az epe rendszeres ürülését .Erre a célra terápiás megfontolásokból növényi pelyhek,  müzlik és/vagy esszenciális zsírsavakat tartalmazó hidegen sajtolt növényi olajokat alkalmazok .                           

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.