Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hasnyálmirígy gyulladása

 

A hasnyálmirígy-gyulladást (orvosi nevén pancreatisis ) általában olyan kóros állapot okoz amelynek során az emésztő enzimek valamilyen oknál fogva nem tudnak az epésbélbe jutni és helyben aktiválódnak és károsítják a hasnyálmirígy szövetét. A mirígy állományba jutott enzimek gyulladást és pusztulást okozhatnak a fehérje állományban és a környező zsírszövetben ,sőt az erek falát is megtámadhatják ,így vérzések okozói is lehetnek .
 A hasnyálmirígy-gyulladásnak heveny  és krónikus változata fordul elő. A heveny hasnyálmirígy-gyulladás kiváltó oka az epekövesség is lehet. Az epevezeték és a hasnyálmirígy vezeték ( Wirsung –vezeték,ductus Wirsungianus) közös szájadékkal nyílik a patkóbél-be .Ha az epekő itt elakad meggátolja a hasnyál ürülését .A Wirsung –vezeték átmeneti elzáródása is okozhat panaszt .Apró ultrahanggal nem látható epekövek is okozhatnak elzáródást.
Az alkoholizmus inkább idült hanyálmirígy-gyulladást okoz,aminek lehetnek heveny fellángolásai .Akut megbetegedést rendszerint nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása okoz Gyakran zsíros étkezéssel együtt (pl.lakodalom).További kiváltó tényezők a magas triglicerid szint ,a Wirsung –vezeték patkóbélbe szájadzásának (Oddi sphinchter ) szűkülete ,ritkán egyes autoimmun betegségek is okozhatják.
                                

gyulladt-hasnyalmirigy.jpg


                           Akut hasnyálmirigy –gyulladás
A betegség legjellemzőbb tünete a fájdalom,amely tipusos esetben övszerű ,a köldök magasságában jelentkezik és a hátba sugárzik.A fájdalomhoz társulhat hányinger ,hányás ,bélgázosodás ,hőemelkedés .
A gyulladás fennállhat hosszú időn át (idült forma ),illetve előfordul a heveny gyulladás ismételt jelentkezése. Enyhe esetben a beteg-ség néhány napos koplalást követően spontán megszünik .Súlyosabb esetben kórházi intenzív ápolást igényel.
Létezik a hasnyálmirígy gyulladásnak egy kevésbé ismert általunk is tapasztalt látens változata. A betegség kezdeti (prodorg ,pre-,vagy szubklinikai) szakaszában klinikai tünetek még nem jelentkeznek , a paciens emésztési rendellenességet észlel , puffad ,rosszul emészt ,megemelkedik a vér koleszterin szintje ,romlik a zsíremésztés és a talp hasnyálmirigy zónájában rendszerint mindkét lábon lerakódások fájdalmas pontok észlelhetők. A Voll-diagnosztikai állapotfelmérés során a hasnyálmirígy meridián mester pontján,gyakran a májmeridiánon és a vékonybél meridiánon gyulladásra utaló fokozott energetikai állapot érzékelhető ,amihez a zsír-anyagcsere meridiánon is mérhető fokozott energetikai szint is társul.
Ezt a „tünetmentes„ hasnyálmirígy –gyulladást az epeürités pangása és a közös vezeték szakaszból az epének  a hasnyálmirígy vezetékébe történő átfolyása okozza. Az epe ductus pancreaticusba történő átfolyása folyamatosan irritálja a hasnyálmirigyet és klinikai módszerekkel még nem kimutatható  pancreatisit válthat ki. A kezdeti szakaszban lévő folyamat zsírszegény diétával és az erre a célra rendelkezésre álló spagirikus készítménnyel jól gyógyítható.
Az emésztés és a felszívódás a vékonybél vizes közegében kedvező PH hőmérsékleti viszonyok között intenzíven zajlik. A vastagbélbe került béltartalomból  az aktív felszívó tevékenység következtében a béltartalom egyre sűrűbb, koncentráltabb lesz .A vastagbélben jelentős bakteriális ,kedvezőtlen esetben gombák által végzett tevékenység folyik. A megfelelő nyersrost mennyiség nemcsak a hasznos bélflórának teremt kedvező életfeltételeket hanem a rostok nagy abszorbciós képessége folytán megköti a salakanyagokat ,a toxinokat ,így azok nem szívódnak fel és nem mérgezik a szerveze-tet. A rostok kedvező konzisztenciát biztosítanak az ürüléknek ,könnyűvé és rendszeressé teszik annak eltávozását .A vastagbél addig tárolja az ürüléket amíg elérkezik az ideje ,hogy kikerüljön a szervezetből.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

9700 Szombathely

(Gizella farkasok, 2013.09.03 10:51)

Érdeklődés

Re: 9700 Szombathely

(Gizella farkasok, 2013.09.03 11:37)

Köszönöm G.T.